Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 17:40 - Ние не сме животни. Категорично!
Автор: otchayan0ptimist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1640 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 29.05.2010 22:36


Здравейте!

От доста дълго време искам да споделя огромното си възмущение от милите съграждани, които винаги застават пред врата на превозните средства на градския транспорт и се опитват да се качат преди пътниците да са слезнали. По мои наблюдения както дивите, така и опитомените животни не се бутат дори при смъртна заплаха, така както ние "цивилизованите" граждани, които в желанието си да намерят свободна седалка са готови да премежат останалите. И проблемът не е само дали ще определим поведението на тези хора като дивашко или не, но и че се увеличава рискът от инцидент. Аз лично съм далеч от мисълта, че трагедии като тази в дискотека "Индиго", когато загинаха няколко младежи, след като бяха стъпкани, може да се случи в градския транспорт.
Искам да ви дам пример обаче на възможен инцидент: Веднъж на път за вкъщи в един автобус едно момче не успя да слезна на спирката, а за сметка на това сакът, който носеше се заклещи между автоматичните врати. Така той се вози до следващата спирка, а сакът му стърчеше през цялото време, тъй като не може да се изтръгне от "захапката" на авотматичните врати. И това, че на момчето се наложи принудително да се вози една спирка повече или това, че сакът му можеше да съдържа чупливи вещи, които щяха да се счупят не са неща върху, които смятам да акцентирам, въпреки че не са маловажни. Представете си, че от автобуса не стърчеше сак. а ръка, крак, глава или половин тяло, което може да изкочи на първия завой. Изглежа нереално и преувеличено. Може и да е така, но щом може една чанта да бъде затисната, защо един да не остане да маха на шофьорите за една спирка време? (Очаквам мненията Ви по този въпрос.)

Градския транпост не предлага блъскане само на при слизане и качване, но и по време на пътуване. Аз лично одобрявам идеята българите да се използваме автомоблите си по-малко за сметка на обществения транпорт и велосипедите. Преди няколко седмици по бтв показа колко по-бързо се стига от точка А до точка Б с велосипед, мотопед и автобус. Наистина има много положителни страни като: бързо, евтино, екологогично придвижване за разлика от задръствания от коли, в които най-често се возят един или двама души. Да, ама в час пик пътниците в градския транспорт са наблъскани като в консерва. Е, къде ще се качат хората от автомобилите, ако масово преминат към услугите на общесвения транспорт? И защо например да платим 1 лв. за билет, когато дори контрольорите не могат да си свършат работата в подобни ситуации? Не само в България се случват подобни неща -  знам, че в Лондон и Токио има специални служители в метрото, които натъпкват хората в пиковите часове. Знам обаче, че във Франция искат да градския транпосрт да бъде безплатен, както образованието и здравеопазването. Искам обаче да ви кажа, че това е с безплатните услуги е малка лъжа, защото в икономиката има един принцип, които гласи: В икономиката няма безплатен обяд (ВИНБО). Всичко се плаща от някого и конкретно в този случай от данъкоплатците. Така, че дали ще има билети или не след като има градски транпосрт ще има и механизъм, чрез който той ще се издържа.

Към края искам да насоча вниманието ви към липсата на възпитание в днешните деца и неуважението им към възрастните хора. Един ден в метрото един господин ме помоли да му направя място, за да може да седне. (Аз стоях прав пред седалката.) Направих му място, когато понече да седне видя, че е една малка госпожица (която сигурно беше на 5-6 години) беше скръстила крака, четейки списание (без да обръща внимание на заобикалящата я среда) и седейки по средата на двете седалки т.е. отнемаше едно място, макар на нея да и беше достатъчно да седи и на половин седелка. Господинът се отказа като тихо заключи: "То няма място". Предполагам майката на това момиче зяпаше през цялото време вместо да каже на дъщеря си да направи място. Много хора говорят за това как пенсионерите са нахални, и все се качават точно тогава, когато останалите се прибират изморени от работа. Да, но хора и ние ще остареем и понеже възпитаваме децата си да не отстъпват мястото си на никого и на нас няма да ни го отстъпват. Помислете върху това и едва след това коментирайте, ако желаете.

С това смятам да приключа публикацията, остават ми само две неща една молба към скъпите сънародници - Моля Ви, спрете да се блъскате и да пречите на слизащите в градския транспорт и надеждата молбата ми да бъде чута и удовлетворена от все повече хора.

Всичко най-добро
отчаян0птимист



Тагове:   животни,   транспорт,   Ние,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. streetsmart - В Лондон не ги тъпчат :)
08.05.2010 15:48
Макар че нашите автобуси са нищо в сравнение с тяхното метро в час пик.
Но и в Лондон не се блъскат, етиката е задължителна, макар и не винаги подплатена с възпитание. Елементарно - ако не искаш да те ступат на следващата спирка, дръж се прилично.
За възпитанието и агресията сред младите и аз имам същите наблюдения, макар и слава Богу не масови. За всичко сме виновни ние, възрастните. Не е редно, когато се отстъпи място на баба или майка с малко дете, тя да сложи детето да седне, а да остане права. Дори не е рационално - обикновено бабата е по-едра от отстъпилия мястото си човек, да не говорим и че е по-нестабилна :).
Поздрави и по-здрави нерви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: otchayan0ptimist
Категория: Новини
Прочетен: 23112
Постинги: 10
Коментари: 4
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031